Search NoorJannah
Ruangan Khas Untuk Wanita Masa Kini

↑ Grab this Headline AnimatorKenangan Terindah Maka Ciptakan Ia Setiap Hari

Monday, September 19, 2011


Apabila saya mendengar lirik lagu "Kenangan Terindah" ia membuat saya ingin menulis tentangnya, kenangan terindah. Ia telah menjadi salah satu kata-kata hikmah cinta kami.

Setiap peristiwa yang berlaku dalam hidup kita, sama ada pahit atau manis, ia akan menjadi satu kenangan. Kenangan yang kita akan ingat sepanjang hayat atau yang mahu kenangan itu kita lupakan. Yang pastinya kita mahu sentiasa mengingati kenangan yang indah sampai bila-bila malah mahu ia dikongsikan dengan orang kita sayangi dan cintai.

Mengapa tidak hari-hari berlalu ia dijadikan satu kenangan terindah buat kita? Mengapa tidak, kita fikirkan satu perkara yang kita boleh lakukan buat insan yang kita cintai dan sayangi, agar ia menjadi satu kenangan yang indah. Malah kita boleh lakukan ia setiap hari, menjadikan kenangan terindah.

Dalam satu tahun kita mempunyai 365 hari yang setiap satunya boleh kita lahirkan dan ciptakan pelbagai kenangan yang terindah. Jika tidak mampu untuk lakukan ia setiap hari, seminggu sekali pun sudah memadai. Itu sahaja, sudah merangkumi sebanyak 52 kali kita membuat kenangan yang terindah buat yang kita sayang dan cintai. Jika tidak mampu juga, apa salah sebulan sekali? Asalkan kita usaha dan kenapa tidak kita mencubanya?

Anda boleh fikirkan pelbagai perkara untuk melaksanakan misi melahirkan pelbagai kenangan terindah. Perkara yang mungkin kecil kepada kita boleh menjadi satu kenangan abadi dan terindah. Cuba tanyakan diri anda, soalan-soalan ini?

Bilakah kali terakhir anda berikan bunga ros untuk pasangan anda? Atau untuk lagi menarik mengapa tidak anda wanita hadiahkan bunga ros untuk pasangan lelaki anda. Indah bukan?

Mengapa tidak makan satu tempat yang belum pernah dicuba? Kopitiam contohnya atau piknik indah di tepi pandai. Indah bukan?. Atau lagi menarik jika anda wanita mencuba masakan yang lain daripada yang lain. Makaroni mungkin? Pasta? atau anda lelaki yang masak hari ini. Indah bukan?

Bilakah kali terakhir anda ke perpustakaan? Mungkin tiada bahan untuk dicari mengapa tidak cuba ke perpustakaan, duduk berdua mata bertentang mata sambil membaca bahan yang sesuai. Indah bukan? Atau lagi menarik jika dapat membaca secara perlahan satu novel cinta indah kepada yang disayang. Satu bab setiap hari sehinggalah habis. Indah bukan?

Mungkin anda boleh mencuba berdua melakukan sesuatu untuk masyarakat. Pernahkah anda menderma darah? Jika belum lakukan ia berdua. Satu yang indah bila dapat menjadi peransang semangat antara satu sama lain. Atau mungkin pernahkah anda mencuba melawat rumah anak angkat, jadi seorang dua sebagai anak angkat anda berdua. Didik mereka, lawat mereka, berikan kasih sayang umpama anak sendiri. Indah bukan?

Bilakan kali terakhir anda berjalan berdua? Makan angin di tempat orang. Ada banyak tempat menarik di Malaysia. Cubalah rancangkan sesuatu bersama.

Ciptalah pelbagai kenangan terindah. Ciptakan ia agar ia mampu membuat kehangatan cinta terus membara.

Hafija

Sebaran : 2006-08-28 14:00

Asal artikel diubah dari

Fiber Buah Dan Sayuran Satu Keperluan Badan Yang Dilupakan

Friday, September 16, 2011


Tanpa fiber atau serat dalam pemakanan akan menyebabkan perjalanan sistem penghadaman tubuh badan manusia menjadi tidak teratur dan menjadi punca pelbagai masalah dan penyakit kepada usus terutamanya usus besar. Ia merupakan diet utama dalam menu pemakanan kita.

Fiber banyak didapati daripada dinding sel tumbuh-tumbuhan di mana apabila ia dimakan ia tidak diserap oleh usus dan berlalu melalui usus kecil ke usus besar sebelum keluar menjadi ketulan. Jangka masa yang sesuai ketulan keluar setelah makanan dimakan adalah antara 12 ke 18 jam dan melebihi jangka masa ini meningkatkan risiko kanser usus besar (colon cancer).

Terdapat dua jenis fiber iaitu yang tidak diserap dan yang diserap oleh badan. Fiber yang tidak diserap oleh badan, menyerap air dan ini menyebabkan ia mengembang dalam perut kita. Ia menjadikan kita merasa kenyang. Fiber yang diserap pula membantu dalam menurunkan kadar kelestrol dalam darah.

Fiber yang tidak diserap boleh didapati daripada kekacang dan biji-bijiran (cereal) seperti kacang soya, kacang hijau, pea dan almond. Manakala fiber yang diserap adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Kita memerlukan 5 ke 9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari dan pelbagaikan jenis hidangan.

Mengapa fiber Daripada buah-buahan dan sayur-sayuran?

Memudahkan perjalanan sistem penghadaman dan mengurangkan risiko kanser usus besar. Ketulan lebih mudah dikeluarkan dan pada jangka masa yang sesuai.

Ia membuat perut cepat kenyang dan ini mengurangkan kadar pengambilan makanan yang berlemak. Selain itu fiber yang diserapkan mengurangkan kadar kolestrol dalam darah dan satu perkara yang penting dalam mengurang risiko sakit jantung.

Bagi mereka yang menghadapi buasir, fiber membantu melembutkan ketulan yang keluar dan membantu dalam proses penyembuhan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang dimakan sebagai sumber fiber adalah rendah lemak dan kalori.

Buah-buahan merupakan sumber vitamin C yang utama. Vitamin C yang tidak disimpan dalam badan dan mudah musnah jika dimasak penting dalam kesihatan sistem pertahanan badan. Adalah baik memngambil vitamin C daripada sumber semula jadi seperti buah-buahan dan pelbagaikan.

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja menjadi sumber fiber malah ia adalah langkah yang baik dalam meningkatkan taraf kesihatan seseorang. Kajian telah mendapati pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran 5 ke 9 hidangan sehari mampu meningkat taraf kesihatan malah ia sepatutnya menjadi asas utama menu pemakanan.

buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin, zat galian, fiber dan "pythochemicals" yang menjadi asas kepada sistem pertahanan badan kita. Oleh buah-buahan dan sayur-sayuran mampu mengurangkan risiko sakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis jenis II dan kanser tertentu.

"Pythochemicals" biasanya berkait dengan warna-warna buah-buahan dan sayur-sayuran. Malah kandungan "phytochemical" dalam buah-buahan dan sayur-sayuran membantu dan saling melengkapkan antara satu sama lain dalam proses pertahanan badan.

Jumlah hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah diantara 5 ke 9 hidangan sehari. Satu hidangan adalah diukurkan berdasarkan besar telapak tangan kita. Ia nampak lebih sedikit daripada apa yang disangkakan jadi mengapa tidak mencuba. Setiap hidangan boleh dilakukan di waktu sarapan, rehat pagi, tengah hari, minum petang dan makan malam.

Supaya tidak jemu pelbagaikan jenis hidangan dan ini memang digalakkan. Rujukan di sini dapat membantu dalam membuat penilaian jumlah pengambilan. Sebagai contoh :-

1. Satu potongan betik
2. Satu potongan jambu
3. Dua biji limau manis
4. Dua potongan nenas
5. Satu mangkuk sayur mentah
6. Dua biji tomato
7. Sebiji oren
8. Pisang kecil
9. Epal saiz sederhana

Sukatan adalah pelbagai namun penggunaan telapak tangan sebagai ukuran akan memudahkan membuat andaian.

Untuk kesihatan yang lebih baik maka makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran. Kandungan fiber, vitamin, zat galian membantu dalam mencegah dan menentang pelbagai penyakit moden. Jadikan buah-buahan sebagai sebahagian sarapan anda.

Sumber Rujukan :-

http://www.5aday.gov/ - Eat 5 to 9 Servings of Fruits and Vegetables A Day for Better Health
Chlorella, nature miraculous gift to mankind - Uniwellness Resources - Buku

First Published on : 2006-05-16 11:14
Kemaskini : 16 Sep 2011

Membuat wang di Internet?

SMSBimbit - Cerita tentang telepon bimbit

Artikel asal

Persahabatan Atas Dasar Percintaan

Wednesday, October 27, 2010

Persahabatan Atas Dasar Percintaan

Dalam kehidupan, sepanjang perjalanan kita, kita akan bertemu dengan pelbagai insan yang mencorakkan kehidupan kita. Insan yang membentuk diri kita, membentuk sikap kita dalam jangka masa yang panjang atau seketika.

Dalam sepanjang perjalanan itu, pasti ada insan yang akan hadir dalam hidup kita. Dia adalah insan dengan sikap dan cara yang selalunya berlawanan dengan kita. Dia adalah insan yang menyebabkan satu bahagian jiwa keras kita akan berubah menjadi lembut. Dia adalah insan yang selalu menimbulkan tanda tanya dalam setiap perkataan dan perbuatan yang dilakukannya olehnya.

Dalam kelainan itu, persahabatan yang unik akan terjalin. Saling memerlukan, saling cuba memahami dan saling cuba hadirkan diri untuk keperluan antara satu sama lain. Kita akan dilepas bebas tanpa ikatan untuk melakukan apa yang kita perlukan dalam kehidupan kita. Kita diizinkan untuk menyintai dan menyayangi orang lain selain dia, demi untuk kebahagian kita. Kita juga akan tahu apabila diperlukan, sahabat kita ini akan sentiasa ada dengan nombor telepon yang sama dan alamat email yang sama. Dia akan sentiasa ada untuk kita.

Dia menyintai kita, walaupun mungkin tidak untuk dia miliki hati kita... Dia merindui kita walaupun mungkin kita tidak tahu akan kehadiran rindu itu.

Dia adalah bagai sepohon pokok yang besar dan rendang. Tinggi dan redup..... Bila kita rasa kita perlukan teduh pokok ini, kita tahu dimana pokok ini akan berada dan berteduh sehingga keadaan menjadi tenang untuk kita untuk terus melangkah... dan dia selalu menyatakan

"Aku bagai sepohon pokok, tetap berdiri teguh disini, untuk dirimu berlindung" ...

Namun ...

Sepohon pokok akan sampai masanya jua. Tiada yang kekal abadi dalam dunia ini. Luangkan masa yang terbaik untuk menjadi persahabatan yang terjalin adalah yang terbaik dan diberkati. Kita hadir dalam hidup seseorang untuk membawa kebaikan.

Hafnie

Ditulis pada 5 April 2010

Panduan Selamat Di Internet Untuk Anak-anak

Saturday, October 16, 2010

Blog ini adalah blog bagi memberikan panduan keselamatan Internet bagi pengguna Internet Malaysia. Lawati blog Safe Surf For Malaysian bagi mengetahui pelbagai tips keselamatan komputer dan Internet.

http://safesurf.perempuanmelayu.info/
in reference to: http://safesurf.perempuanmelayu.info/ (view on Google Sidewiki)

Beritahulah Kanser Pangkal Rahim Disebabkan Oleh Virus Jenis Biasa

Tuesday, December 29, 2009

Beritahulah. Kanser Pangkal Rahim Disebabkan Oleh Virus Jenis Biasa

Virus ini dipanggil Human papillomavirus (HPV) dan berjuta orang mempunyainya. Ramai wanita tidak mengetahui dijangkiti HPV dan ia bukan satu masalah untuk wanita yang berusia sahaja. Ada beberapa jenis HPV boleh mengakibatkan kanser pangkal rahim.

Maklumat lanjut tentang virus HPV

http://www.hpv.com/ (Fakta berdasarkan kajian di Amerika Syarikat)

Bagi ramai wanita jangkitan akibat virus HPV ini akan hilang dengan sendiri tetapi bagi yang tidak, kanser pangkal rahim boleh terjadi. Hanya ujian Pap Smear dapat mengesannya. Tanyalah doktor anda mengenai ujian Pap Smear.

Suntikan pencegahan bagi Kanser pangkal rahim juga boleh didapati. Sila berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat tentang vaksin kanser pangkal rahim. Kanser pangkal rahim boleh dicegah dan dirawati apabila ia dikesan daripada awal.

Sebarlah email ini kepada rakan-rakan wanita anda. Sekarang anda telah tahu kanser pangkal rahim disebabkan oleh virus.

===> Beritahulah <===

Kanser Pangkal Rahim boleh dikesan dan diatasi daripada awal. Jalani ujian Pap smear dan dapatkan nasihat doktor untuk suntikan vaksin kanser pangkal rahim.

Penjagaan kesihatan bahagian sulit adalah penting. Sama ada lelaki atau wanita, kebersihan bahagian ini perlu dijaga. Bagi wanita terdapat pelbagai produk mencuci bahagian sulit terdapat dipasaran.

Produk perlulah sedikit berasid sekitar PH 3.5. Secara semulajadi faraj wanita menghasilkan asid laktik yang berfungsi untuk melindungi persekitaran faraj.

Bagi lelaki. Digalakkan mencuci dengan pencuci yang sama seperti wanita. Walaupun sabun yang mengandungi pembunuh kuman dan bakteria banyak dipasaran, produk pencuci alat sulit khusus adalah bersesuaian.

Rujukan :-

Lawat laman berguna ini dan sampaikan ecard mengenai Cervical Cancer.Artikel Sebelum ini :

Panduan Beli Peti Ais

Jimat Minyak Petrol

Lain-lain Tips dan artikel

Sidang Pengarang Wanita Are Us

v1 24Dis2006
v2 29Dis2009

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.

Dapatkan pengetahuan rumah tangga tips dan nasihat untuk wanita


tipswanita-subscribe@yahoogroups.com

*** Simpanan Email Lama ***--- Iklan

Blog Cybermoney2u

Duit Adsense semua boleh lakukan

Alzheimers' Eye Test

Saturday, December 26, 2009

ALZHEIMERS' EYE TEST

Count every ' F ' in the following text:

FINI SHED FILES ARE THE RE
SULT OF YEARS OF SCIENTI
FIC STUDY COMBINED WITH
THE EXPERIENCE OF YEARS...
(SEE BELOW)

HOW MANY ?

WRONG, THERE ARE 6 -- no joke.

READ IT AGAIN !


Really, go Back and Try to find the 6 F's before you scroll down.

The reasoning behind is further down.

The brain cannot process 'OF'.

Incredible or what? Go back and look again!!
Anyone who counts all 6 'F's' on the first go is a genius

Three is normal, four is quite rare.

Send this to your friends.
It will drive them crazy.! And keep them occupied
for several minutes..!

Join Tipswanita Email @

http://asia.groups.yahoo.com/group/tipswanita/

or email to

tipswanita-subscribe@yahoogroups.com

Keperluan Pemakanan Asid Folik Untuk Wanita

Thursday, August 27, 2009

Keperluan Pemakanan Asid Folik Untuk Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Asid folik (folic acid) merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia.

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan asid folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung. Ramai wanita tidak tahu penambahan pengambilan asid folik perlu dilakukan sebelum mengandung lagi. Ia dapat membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil "Neural Tube Defect" atau NTD. Menurut kajian pengambilan asid folik dapat membantu mencegah kecacatan ini 50% ke 70% kemungkinan daripada ianya berlaku.

Asid folik digunakan oleh badan wanita mengandung untuk pembinaan sel-sel bayi dalam kandungan. Saintis tidak pasti bagaimana ia membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan namun saintis pasti ia membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang.

Di Amerika Syarikat satu kempen dijalankan untuk memberikan kesedaran kepada wanita kepentingan asid folik bagi bakal ibu dan ibu yang sedang mengandung. Keperluan asid folik boleh didapati sama ada dengan memakan makanan yang diperkayakan dengan asid folik atau dengan pil asid folik.

Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 ke 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung. Pemgambilan asid folik adalah perlu namun dapatkan nasihat dan pemeriksaan doktor untuk pengambilan asid folik dan apa-apa penambahan makanan dan vitamin.

Sumber : http://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/index.htm

Bincang Di Facebook Tipswanita.com

http://www.facebook.com/pages/Tipswanitacom/103694647063

Untuk carian selamat "Folic acid" http://safesurf.perempuanmelayu.info/

Artikel sebelum ini

http://blog.perempuanmelayu.info/2009/08/tindakan-hadapi-penyakit-h1n1-selsema.html

Artikel-artikel lain

Persediaan Hadapi Jerebu
http://blog.perempuanmelayu.info/2009/06/langkah-langkah-hadapi-jerebu.html


The Fibrocystic Breast
http://blog.perempuanmelayu.info/2009/08/fibrocystic-breast.html

Bacaan Tipswanita Untuk Pasangan Suami Isteri Yang Baru Mendirikan Rumah Tangga

http://tamanwangi.perempuanmelayu.info/2008/10/bacaan-untuk-pasangan-suami-isteri-yang.html

Persediaan Untuk Wanita Yang Ingin Mengandung
http://keluarga.noorjannah.com/2008/10/persediaan-untuk-wanita-yang-ingin.html

Laman penulis http://blog.perempuanmelayu.info/

Bagi kemas kini terbaru anda dijemput untuk sertai senarai terhad email di

http://asia.groups.yahoo.com/group/tipswanita

atau hantarkan email kepada tipswanita-subscribe@yahoogroups.com

Pelbagai artikel, tips dan nasihat di

http://blog.perempuanmelayu.info/

Wassalam.

Kumpulan penulis Tipswanita.com Noorjannah.com dan Perempuanmelayu.info

Artikel asal : 10 Okt 2005

27 Ogos 2009

Hakcipta dituntut oleh penulis dan penyumbang Kumpulan penulis Tipswanita.com Noorjannah.com dan laman Perempuanmelayu.info

http://www.perempuanmelayu.info/

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visit http:/ creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.


--- Iklan ---

Making Money Online For Malaysian
http://cybermoney2u.blogspot.com/

Portal Tipswanita Untuk Wanita Malaysia
http://www.tipswanita.com/

Pakej Template Blog dan Laman web Murah
http://studi07.blogspot.com/

Facebook